Archive

Posts Tagged ‘applesmbios’

iMovie 09 AVCHD import problems

March 23, 2009 10 comments

Another freshly fixed problem that had me puzzled for a couple of days is my iMovie 09 crashing when trying to import AVCHD video. This problem hasn’t always existed as I was able to import AVCHD format video from my Canon HF100 in January, but trying again a few days ago resulted in an iMovie crash whenever the Video Camera was connected by USB (or the SDHC card connected via card reader). I’m not sure if this is a new problem with iMovie 09 or if another update caused the issue. Making an image of the card and then mounting it gave the same result, and the problem existed on both the hackintosh and HTPC.

Much searching of insanelymac suggested the problem was fixed by use of a different AppleSMBIOS.kext. I had version 1.1.1 installed to start with, and 1.0.13/1.0.11 didn’t change anything. I eventually came across a post by Andy Vandijck that contained a couple of modified files.The AppleSMBIOS_MacPro.zip file fixed the problem for me, and was easily installed using the OSX86Tools install kext tool.

One way of figuring out the problem with a crashing app is to launch it from the terminal so any error messages are displayed there. To use the example of iMovie, open a terminal window and type

cd /Applications/iMovie.app/Contents/MacOS/

then

./iMovie

Plugging in the USB card reader and SDHC card gave an error message as iMovie crashed:

Error getting a reference to /options.

This lead to the AppleSMBIOS threads at insanelymac so proved to be a good starting point for getting the problem fixed.